Meso peradi

Zašto uzgajati gusku i patku ?

Guska i patka vodena su perad koje su još u 60-tim godinama prošlog stoljeća bila puna sela kontinenalne Hrvatske. Razlog masovnog uzgoja bila je u tradiciji i u tome što su gotovo 75% hrane pronalazile u prirodi ,pogotovo uz vodu koje je na selu bilo zbog toga što većina sela nije imala urbanu infrastrukturu. Urbanizacijom sela nestalo je prirodnih uvjeta da gotovo svaka kuća drži guske i patke čije je meso bila poslastica, a perje neizostavni dio posteljine za spavaće sobe.

Da je meso i mast guske i patke zdravo govori i priča koju su meni ispričali moji roditelji.
Prije drugog svjetskog rata kod nas u Međimurju židovi su kupovali šopane guske da bi dobili od njih kvalitetno meso ,jetru koja je posebni specijalitet i mast koju su koristili umjesto svinjske masti. Tada su židovi bili najbogatiji i najobrazovaniji dio društva te mislim da to samo za sebe nešto govori.
Da ne idemo samo u daleku prošlost citirat ću vam jedno pitanje i odgovor koje je objavljeno u „Gospodarskom listu“ 15.lipnja 2005. godine.

PITANJE :

Zna li se možda od naših baka ili možda u novije vrijeme za što se sve može koristiti mast od pataka i gusaka? Čula sam da se može koristiti kao prirodan lijek protiv raznih bolesti . Je li to istina i protiv kojih? Zanima me kako konzumiranje mesa od pataka i gusaka utječe na zdravlje čovjeka?

ODGOVOR :

„Meso vodene peradi ubrajamo u skupinu bijelog mesa ,iako je naizgled tamno. Tamniju boju mesu daju crvena krvna zrnca ,zastupljena u aktivnijim mišićima .Stoga ove vrste mesa imaju sve karakteristike mesa peradi ,koje zbog kvalitetnih svojstava mogu jesti osobe u bilo kojoj životnoj dobi. Ono se odlikuje mekoćom i nježnošću mišićnih vlakana ,značajnim udjelom visokovrijednih bjelančevina , ugodnom aromom te mogučnošću različitih načina pripreme.
Osim toga ,pačja i guščja mast (uz maslinovo, repičino i riblje ulje) bogate su jednostruko nezasićenim masnim kiselinama ,kojima u prehrani treba dati apsolutnu prednost ,jer između ostalog pomažu u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola i povisuje vrijednosti dobrog (HDL) kolesterola.“

dr.sc. Željko Pavičić

Osim svega navedenog guske se mogu koristiti kao čistači zapuštenih travnjaka jer dnevno pojednu do kilogram zelene mase. Patke su pak odlični čistaći pašnjaka od raznih nametnika koji napadaju stoku kao npr. veliki i mali metilj. Pokusom je dokazano da je metiljavost kod stoke prestala nakon što su na pašnjak puštene patke indijske trkačice.

Nutricionisti smatraju kako perad ima skoro pa savršenu kombinaciju različitih tipova masnih kiselina, u prosjeku: 15% zasićenih, 55% mononezasićenih (koje reduciraju razine lošeg kolesterola) i 20% polinezasićenih masnih kiselina.

Ne biste vjerovali ali mast predstavlja bitan dio prehrane i zbog činjenice što se na nju gleda kao na izvor vitamina topivih u masti. To su vitamini A, D, E i K. Meso guske je ništa drugo nego dobar izvor visokokvalitetnih proteina, koji sadrže odgovarajuće količine svih esencijalnih aminokiselina.

Guščje meso bogato je i selenom koji igra vrlo važnu ulogu u zdravlju organizma. Selen je esencijalni sastojak mnogih metaboličkih procesa, pomaže u radu štitne žlijezde, sudjeluje u antioksidativnim procesima organizma i pojačava imunološki sustav.

 

Izbor jela od mesa peradi